Asociația Gifted Children

Tulcea – Octombrie 2018

Asociația Română de Muzicoterapie în colaborare cu Asociația Gifted Children Tulcea au organizat primul „Atelier de Muzicoterapie” pentru copii supradotați.
Prin numeroase cercetări și studii oficiale, s-a dovedit că Muzicoterapia oferă nenumărate beneficii pentru copiii dotați, îmbunătățind în special starea lor de spirit, aptitudinile sociale, comportamentul și încrederea în sine.

Atelierul a introdus părinții și copiii în principiile de bază ale Muzicoterapiei, și i-a ajutat să experimenteze și să înțeleagă cum poate Muzicoterapia contribui la sporirea aptitudinilor sociale, managementul abilităților proprii și a exprimării și înțelegerii propriilor stări interioare. Părinții au participat la sesiuni de Supervizare în care au dezbătut sub coordonarea și îndrumarea muzicoterapeutei și psihologului Angelica Postu diverse probleme întâlnite în interacționarea cu copii și cum, prin Muzicoterapie, se facilitează exprimarea emoțională a copiilor dar și a adulților la un nivel non-verbal, având în același timp un efect pozitiv asupra creșterii încrederii în sine și a propriilor gânduri și sentimente ce capătă o formă sonoră.

Prin jocuri și forme de Improvizație ce au fost practicate alături de Muzicoterapeuta Angelica Postu, s-a urmărit stimularea curiozității în domeniul Muzicii și al instrumentelor muzicale, dezvoltarea creativității, a sincronicității și a coordonării motorice, a concentrării precum și a abilităților de adaptare într-un grup.

La finalizarea acestui atelier, părinții și copiii au putut să:

  1. Identifice principiile și tehnicile de bază ale terapiei muzicale ( ex: prin
    cunoașterea diverselor Instrumente și metode de a le folosi )
  2. Recunoască nevoilor copiilor în ceea ce privește comunicarea socială, emoții, și încredere;
  3. Înțelege și simți practic cum Muzicoterapia poate ajuta copiii talentați să se exprime creativ, să-și îmbunătățească aptitudinile, să își gestioneze emoțiile și să sporească încrederea de sine;