Seminar de muzicoterapie

Cluj – Octombrie 2019

În cadrul proiectului „Întâlniri care inspiră” găzduite și organizate de Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, pe data de 18 octombrie 2019 a avut loc un seminar dedicat muzicoterapiei și formării profesionale a muzicoterapeuților, susținut de Angelica Postu, la care au participat studenții acadmiei.

Interviu cu Angelica Postu, realizat de Cristina Eleonora Pascu pentru AMDG

1. Pentru inceput, ne-am bucura sa știm cum te-ai simtit la noi; colectivul nostru s-a bucurat sa te cunoasca, vrem sa stim si cum s-a vazut din perspectiva ta evenimentul.

M-am simtit excelent! In dimineata evenimentului mi-am dat seama ca sunt emotionata, in sensul cel mai frumos al cuvantului, pentru ca ma leaga mai multe laturi de Cluj, si a fost o bucurie sa simt deschiderea cu care am fost primita de numarul mare de studenti interesati care au venit sa asculte dar si de profesorii din Academie.

2. Cât consideri ca se știe în România despre muzicoterapie, astfel încât să se înțeleagă pe deplin importanța, influenta si mecanimsul muzicoterapiei?

In Romania sunt cunoscute efectele terapeutice ale muzicii, si acest lucru este si documentat in (singurul) tratat de Muzicoterapie Receptiva scris de un autor roman, regretatul Prof. Dr. Ioan Bradu-Iamandescu.

Cred ca asistam la deschiderea pe mai multe planuri catre Muzicoterapia profesionista. Sper ca acest impact să fie unul de clarificare a intervențiilor și mai ales metodelor muzicoterapeutice , așa cum se regăsesc ele la nivel european și internațional. Este foarte important ca eforturile depuse în ultimii 60 de ani de Confederatia si asociațiile de muzicoterapie din Europa sa devina cunoscute. Acestea au obținut o recunoaștere internațională și un statut de reprezentare și promovare a meseriei de muzicoterapeut. În majoritatea statelor UE, Muzicoterapia este o disciplină recunoscută, practicată de profesioniști în urma studiilor (academice) acreditate de specialitate, în urma a sute de ore de practică și dezvoltare precum și zeci de examene.

3. Poti sa dai cateva sfaturi pentru gestionarea anxietatii de scena, un fenomen raspandit in randul interpretilor? Desigur, aici poti sa punctezi si din perspectiva ta de interpret, precum și din aceea de psiholog, respectiv de muzicoterapeut.

Anxietatea pe scena incepe de multe ori, fara sa ne dam seama, deja in momentul pregatirii si cred din experienta proprie, dar si din cea profesionala, ca diminuarea anxietatii depinde de foarte multi factori: de la sine inteles, de cunoasterea foarte exacta si constientizata a partiturii, dar cu siguranta mai ales de linistea interioara, odihna si puterea de concentrare care trebuie antrenata pe parcurs. Toate acestea sunt aspecte la care se poate lucra in mod regulat iar exercitiile de focusare, respiratie si relaxare a muschilor ar trebui, dupa parerea mea, sa devina un ritual inaintea intrarii pe scena.

4. Poti sa ne faci cateva recomandari pentru imbunatatirea activitatii cognitive, a receptivitatii intelectuale? (studentii nostri se vor bucura in sesiune )

Reducerea stimulilor externi este poate un prim pas benefic pentru o receptivitate mai clara si efectiva. Suntem expusi constant la multe impulsuri din surse tehnologice, care ne stimuleaza vizual si auditiv si care intr-o oarecare masura ne si distrag. Constientizarea momentului prezent si o structura clara a ceea ce ne dorim sa invatam, este esentiala pentru o imbunatatire a randamentului la invatat, fie el armonic (muzical ) sau matematic.